Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (Sigmoideoscopi) efter udrensning med Klyx

Undersøgelsen foretages med en bøjelig kikkert, der indføres gennem endetarmen og videre op gennem venstre side af tyktarmen. Undersøgelsen varer mellem 3-5 minutter.

Formålet med undersøgelsen er, at afsløre om der foreligger hæmorroider, polypper, udposninger, tarmforsnævringer, tarmbetændelse eller alvorlige forandringer som tarmkræft.

Før undersøgelsen:

I forbindelse med din tidsbestilling er der sendt rekvisition på udrensning som du gratis kan afhente på ethvert apotek i Danmark. Dagen før undersøgelsen må du spise normalt frem til aftensmaden der bør bestå af tynd suppe. Husk at drikke mindst 2 liter væske i løbet af dagen.

På undersøgelsesdagen:       

Du skal tage din sædvanlige medicin.

Ca. 2 timer før undersøgelsen skal du tømme den nederste del af din tarm ved hjælp af det på apoteket udleverede lavement (Klyx® 240 ml).  Har du lang transporttid, kan du tage det op til 4 timer før.

Sådan tager du Klyx®  :

For at få den bedste effekt af Klyx® skal du ligge på venstre side, mens du sprøjter indholdet af plastikflasken op i endetarmens åbning. Læg evt. et håndklæde under dig. Du skal helst blive liggende i 5-10 minutter for at opnå den optimale virkning af lavementet. Gå derefter på toilettet.

Når du ankommer til klinikken, bedes du  benytte toilettet inden undersøgelsen, uanset om du føler afføringstrang eller ej.

 Selve undersøgelsen:

Du skal ligge på venstre side. Kikkerten føres ind gennem endetarmen. For at kunne se slimhinden er det nødvendigt at puste luft ind. Det kan give lidt mavekneb og fornemmelse af oppustethed. Dette forsvinder hurtigt efter undersøgelse. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Svar på undersøgelsen:

Du får resultatet af undersøgelsen med det samme. Hvis der er taget vævsprøver har vi svaret efter ca. 1 uge hvorefter vi kontakter dig.

Du må spise og drikke normalt efter undersøgelsen og der er som regel intet til hindre for at du tager på arbejde umiddelbart efter undersøgelsen.

Komplikationer:

Hvis der er taget vævsprøver, kan dette medføre minimale mængder blod i afføringen i det følgende døgn. I meget sjældne tilfælde kan undersøgelsen kompliceres med hul på tarmen. Skulle der opstå tiltagende smerter, feber eller større blødning fra tarmen, bedes du straks kontakte klinikken på 33114448 eller kontakte vagtlæge på telefon 1813.

Afbud og udeblivelse:

Hvis du er forhindret i at komme til en aftalt tid, skal du melde afbud hurtigst muligt eller senest en hverdag før, så en anden patient kan få din tid. Du kan melde afbud elektronisk på hjemmesiden (under kontakt klinikken) eller telefonisk på 33 11 44 48, hvor du evt. kan aftale en ny tid.

Efter overenskomst med Danske Regioner vil der ved manglende rettidigt afbud opkræves et gebyr på 250 kr. for udeblivelse fra en konsultation og 500 kr. for udeblivelse fra en undersøgelse eller operation.

Speciallæge Søren Munch Jensen | Ny Kongensgade 21, 1.th | 1557 København V | www.33114448.com     Tlf: 33 11 44 48

Revideret af SMJ 01.02.2024. Revideres årligt senest 01.02.2025