Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (Sigmoideoscopi) efter udrensning med Toilax

Formål med undersøgelsen:

Undersøgelsen foretages med en bøjelig kikkert, der indføres gennem endetarmen og videre op gennem venstre side af tyktarmen. Undersøgelsen varer mellem 3-5 minutter.

Formålet med undersøgelsen er at afsløre, om der foreligger hæmorroider, polypper, udposninger, tarmforsnævringer, tarmbetændelse eller alvorlige forandringer som tarmkræft.

Før undersøgelsen:

I forbindelse med din tidsbestilling er der sendt rekvisition på udrensning som du gratis kan afhente på ethvert apotek i Danmark.

Dagen før undersøgelsen:

Du må kun indtage flydende kost 24 timer inden undersøgelsen.

Du skal drikke 2-3 liter væske (f.eks. vand, juice, bouillon, suppe og smoothie)

Dagen før undersøgelsen skal du tage tabletterne fra Toilax-kombinationspakken på denne måde:

  • kl. 12: tag 2 tabletter fra Toilax-kombinationspakken.
  • kl. 22: tag 2 tabletter fra Toilax-kombinationspakken.

Tabletterne begynder at virke efter 6-12 timer, hvor du kan forvente hyppige afføringer.

På undersøgelsesdagen:

Du skal tage din sædvanlige medicin.

Ca. 1½ time inden du tager hjemmefra skal tarmen tømmes ved hjælp af det klysma, som ligger i pakken.  Det er bedst, hvis du ligger ned, når du indfører tubespisen (uden hætte) i endetarmen. Du skal tømme tuben og vente indtil du får afføringstrang, gerne 5 minutter eller længere.  Gå derefter på toilettet. Når du ankommer til klinikken, bedes du benytte toilettet inden undersøgelsen, uanset om du føler afføringstrang eller ej.

Selve undersøgelsen:

Du skal ligge på venstre side. Kikkerten føres ind gennem endetarmen. For at kunne se slimhinden er det nødvendigt at puste luft ind. Det kan give lidt mavekneb og fornemmelse af oppustethed. Dette forsvinder hurtigt efter undersøgelse. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Svar på undersøgelsen:

Du får resultatet af undersøgelsen med det samme. Hvis der er taget vævsprøver har vi svaret efter ca. 1 uge hvorefter vi kontakter dig.

Du må spise og drikke normalt efter undersøgelsen og der er som regel intet til hindre for at du tager på arbejde umiddelbart efter undersøgelsen.

 Komplikationer:

Hvis der er taget vævsprøver, kan dette medføre minimale mængder blod i afføringen i det følgende døgn. I meget sjældne tilfælde kan undersøgelsen kompliceres med hul på tarmen. Skulle der opstå tiltagende smerter, feber eller større blødning fra tarmen, bedes du straks kontakte klinikken på 33114448 eller kontakte vagtlæge på telefon 1813.

Afbud og udeblivelse:

Hvis du er forhindret i at komme til en aftalt tid, skal du melde afbud hurtigst muligt eller senest en hverdag før, så en anden patient kan få din tid. Du kan melde afbud elektronisk på hjemmesiden (under kontakt klinikken) eller telefonisk på 33 11 44 48, hvor du evt. kan aftale en ny tid.
Efter overenskomst med Danske Regioner vil der ved manglende rettidigt afbud opkræves et gebyr på 250 kr. for udeblivelse fra en konsultation og 500 kr. for udeblivelse fra en undersøgelse eller operation.

Speciallæge Søren Munch Jensen | Ny Kongensgade 21, 1.th | 1557 København V | www.33114448.com     Tlf: 33 11 44 48

Revideret af SMJ 01.02.2024. Revideres årligt senest 01.02.2025