Behandling af indvendige hæmorider ved elastikmetoden

En indvendig hæmoride er en frembuling ind i den nederste del af endetarmen af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på blodåren.

Før behandlingen:

Behandlingen kræver ingen forberedelser hjemmefra, medmindre du er blevet bedt om at bruge et lille klyx til udrensning af tarmen. Brug af klyx skal ske ca. 1-2 timer før du møder op til behandling.

Behandlingen:

Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøv­else. Ved elastikmetoden sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmoriden. Normalt sættes 1-3 elastikker pr. behandling. Herved stoppes blodforsyningen til hæmoriden, som derefter ”visner” og falder af sammen med elastikken.

Efter behandlingen:

Mod smerter: Der kan det første halve til hele døgn føles stramning og afføringstrang. Hvis det generer kan man tage smertestillende håndkøbsmedicin (Panodil eller eventuelt Ipren).

Der er ingen restriktioner. Man kan gå normalt på toilettet. Sørg for at holde maven i gang med rigelig væske, fiberholdig kost og motion. Der kan eventuelt suppleres med Sylliflor eller HUSK og svesker. Ved svær forstoppelse kan suppleres med afføringsmiddel f.eks. Magnesia.

I løbet af nogle dage afstødes den afsnørede hæmoride og dette kan medføre noget frisk blødning.

Komplikationer:

Der kan udvikles en lille blodansamling, hvilket resulterer i hævelse uden for elastikken. Dette kan udløse en smertereaktion og udtalt ubehag, som skyldes krampe i den indre ringmuskel. Kan lindres med is, smertestillende håndkøbsmedicin eller lokalbedøvende creme(håndkøb). Forsvinder gradvist af sig selv.

Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber.

Meget vigtigt:                    

Skulle der efter undersøgelsen opstå blødning, tiltagende smerter eller feber kontakt da klinikken på telefon 33114448 eller vagtlæge 1813.

Afbud og udeblivelse:

Hvis du er forhindret i at komme til en aftalt tid, skal du melde afbud hurtigst muligt eller senest en hverdag før, så en anden patient kan få din tid. Du kan melde afbud elektronisk på hjemmesiden (under kontakt klinikken) eller telefonisk på 33 11 44 48, hvor du evt. kan aftale en ny tid.
Efter overenskomst med Danske Regioner vil der ved manglende rettidigt afbud opkræves et gebyr på 250 kr. for udeblivelse fra en konsultation og 500 kr. for udeblivelse fra en undersøgelse eller operation.

 

Speciallæge Søren Munch Jensen | Ny Kongensgade 21, 1.th | 1557 København V | www.33114448.com     Tlf: 33 11 44 48

Revideret af SMJ 01.02.2024. Revideres årligt senest 01.02.2025.