Absces (byld)

En absces (byld) er et hulrum fyldt med betændelse (pus). En byld kan opstå i stort set alle organer. I vores klinik tager vi os af bylder, der opstår i huden.

Ubehandlet vil en byld bryde gennem huden eller tømme sig til indre hulrum. Det er derfor en fordel at behandle kirurgisk inden dette sker. I modsætning til en diffus betændelse, kan en byld ikke behandles med antibiotika (penicillin). En klinisk vurdering foretages af lægen inden operation.

Operationen:

Operationen udføres i lokalbedøvelse, hvorefter lægen med et snit tømmer bylden for pus. Derefter anbringes en lille meche (vaselineklud) ind i såret, som derefter dækkes med en forbinding. Vaselinekluden sørger for at såret ikke lukker sig for tidligt.

Efter operationen:

Med mindre andet er aftalt, fjerner patienten selv forbinding og vaselineklud efter 2 døgn. Det kan være en fordel at gøre dette i badet, da der stadig kan komme betændelse fra såret (dette er normalt og kan vare op til en lille uges tid). Derefter skal såret skylles med håndbruser 3 gange dagligt og såret skal dækkes med en forbinding af hensyn til dit tøj.

I løbet af nogle dage, vil såret lukke fra bunden. Hvis såret er meget dybt, kan det tage længere tid. Hvis bylden er opstået i en hårsæk, kan det være nødvendigt at fjerne hårsækken ved en senere lejlighed. Kontakt klinikken, hvis der fortsat kan føles en knude efter ca. 4-6 uger.

Komplikationer:

Det er normalt, at det bløder lidt. Større blødning forekommer meget sjældent.

Meget vigtigt:                    

Skulle der efter operation opstå feber, blødning eller tiltagende smerter bedes du kontakte klinikken på telefon 33114448 eller vagtlæge 1813.

Afbud og udeblivelse:

Hvis du er forhindret i at komme til en aftalt tid, skal du melde afbud hurtigst muligt eller senest en hverdag før, så en anden patient kan få din tid. Du kan melde afbud elektronisk på hjemmesiden (under kontakt klinikken) eller telefonisk på 33 11 44 48, hvor du evt. kan aftale en ny tid.
Efter overenskomst med Danske Regioner vil der ved manglende rettidigt afbud opkræves et gebyr på 250 kr. for udeblivelse fra en konsultation og 500 kr. for udeblivelse fra en undersøgelse eller operation.

Speciallæge Søren Munch Jensen | Ny Kongensgade 21, 1.th | 1557 København V | www.33114448.com     Tlf: 33 11 44 48

Revideret af SMJ 01.02.2024. Revideres årligt senest 01.02.2025.